Ste tudi vi kdaj napihnjeni?

By Klavdija Božič - 14:39

Dragi moji!! Po dolgem času se vam javljam z zanimivo temo, ki teži mene in mnoge druge. Pravzaprav je čedalje pogostejša. Tisti občutek ko nekaj poješ, trebuh se napne in začne boleti.  Ja, govorim o napihnjenosti.



 VZROKI ZA NAPIHNJENOST

Napihnjenost pogosto spremljajo bolečine v trebuhu, vetrovi, tudi spahovanje. Čisto različno pri vsakem posamezniku. Drugače je prisotnost plinov v črevesju normalen pojav, ki pogosto nastane s požiranjem zraka ob jedi, nastane pa tudi v črevesju. 
Vzroki so lahko različni, zato moramo sami opazovati telo in ugotoviti kaj je tisto kar povzroča težave.

Možni razlogi so:

- laktozna intoleranca (poskusimo se izogibati živilom, ki vsebujejo laktozo, da se izognemo krčem in prebavnim motnjam)

- stres

- preveč beljakovin v prehrani

- fermentacija hranil v debelem črevesju (nekaterih OH npr. melitoze, ki je v zelenjavi in žitih nismo sposobni v celoti presnoviti, ker nimamo nekaterih encimov. Črevesne bakterije te OH razgradijo in pri tem nastajajo črevesni plini)

-  menstrualne težave pri ženskah

- nepravilna prehrana (preveč nezdravih OH, ki vežejo nase vodo in na ta način pride do napihjenosti npr. bel kruh, bele testenine, preveč krompirja, ... slani prigrizki, hitra hrana, ...)

- pomanjkanje prebavnih encimov in kolonizacija bakterij v črevesju - slabe bakterije se preveč razmnožijo (priporoča se uporaba probiotikov - predvsem živil, ki vsebujejo naravne bakterije (fermentirana zelenjava (npr. zelje), fermentirani mlečni izdelki (probiotični jogurt, kefir ipd.)

-  hrana, ki je znana po tem da povzroča napenjanje - brokoli, zelje, stročnice (vsebujejo sladkor rafinozo, ki je neprebavljiv in potuje do črevesja, kjer ga za hrano uporabijo bakterije in nastanejo plini)


KAJ NAREDITI

Ko ugotovite vzrok za napihnjenost pa si le hitro poiščite pomoč. Napihnjenost je pogosto povezana z zaprtjem, takrat lahko posežete po donatu. (V naslenji objavi bom pisala tudi o zaprtju in kdaj sploh govorimo o tem). 

Možna rešitev so torej probiotiki, čim več gibanja, sproščanje, izogibanje hitri in nezdravi prehrani ter uporaba nekaterih živil, ki preprečijo napihjenost:

- kumare (encim kvercetin pomaga proti napihjenosti)
- banane (preprečujejo zastajanje vode v telesu in uravnavajo količino natrija kar prispeva k zmanjšanju količine soli, vsebujejo prehranske vlaknine)
- papaja (encim papain pomaga pri razgradnji beljakovin in lajša prebavo)
- korenika ingverja (deluje protivnetno, pomirja mišice v prebavnem traktu in zmanjša napihnjenost)
- šparglji (z njimi se izloča vsa voda, ki pripomore k napihnjenosti in vsebujejo probiotične bakterije ter topne in netopne vlaknine)



 Preventivno pa priporočam dovolj gibanja, jejte dovolj zelenjave, sadja, kompleksna žita in oreščke. Včasih pa ne ugotovimo vzroka. Jaz sem napihnjena velikokrat in skušam s tem živeti. Čimbolj se držim zgornjih nasvetov in se pretirano ne obremenjujem. Spodaj sem vam pripela slikico kako zgleda moj trebušček preden nekaj pojem in potem. S tem vam želim sporočiti, da niste edini ki imate težave in da nismo vsi popolni.



Želim vam lepe prvomajske praznike!





  • Share:

You Might Also Like

0 komentarji