Polnozrnate palačinke s skuto

By Klavdija Božič - 11:10

Hejla!!

Danes imam za vas odličen recept za polnozrnate palačinke s skuto. Idealen za tiste dni, ko bi jedli nekaj sladkega in bi se hkrati radi izognili belemu sladkorju. 
Polnozrnate palačinke naredimo čisto preprosto, kot navadne palačinke. Razlika je samo v tem, da jih ne delamo z belo moko, ampak uporabimo pirino polnozrnato moko. Polnozrnata živila so ravno zato zdrava, ker znižujejo tveganje za različne kronične bolezni moderne dobe. Npr. diabetes tip 2, srčno-žilne bolezni, rak, težave z želodcem itd. Ta živila pomagajo pri uravnavanju telesne teže saj vplivajo na hormone in uravnavajo lakoto in sitost. Uravnovešajo tudi glukozo v krvi, imajo antioksidativno in protivnetno delovanje. In še bi lahko naštevala. Zato tudi sama uporabljam pirino polnozrnato moko, ki sicer vseeno vsebuje malo glutena, vendar pa spada med družino koruznega žita. Od tod tudi sladek okus. Še vedno pa vsebuje veliko koristnih snovi, predvsem veliko beljakovin. Ima manj kalorij kot bela moka in veliko vlaknin.

Najprej se lotimo peke palačink. Osnovne sestavine so:

Za 18 palačink:

- 40 dag pirine polnozrnate moke
- 2 jajci
- 2 ščepca soli
- 750 ml mleka

Količina je poljubna, odvisno za koliko oseb boste pekli. Jaz jih ponavadi delam za vso družino, pa še za sladico jih lahko imamo.

Najprej vse sestavine zmešam skupaj


Nato pa pustim maso stati vsaj ene 20min, da se potem lepše spečejo.



Medtem pa se lotimo še priprave skutinega nadeva. Za nadev potrebujemo:

- 1kg skute (fino je, če je domača)
- 2 vanilijina sladkorja ali stroka 
- 6 žlic kokosovega sladkorja
- 2 navadna jogurta
- skodelica rozin, namočenih v rumu

Rozine najprej namočimo v rum, nato pa jih dodamo k ostalem nadevu. 





Masa je medtem že stala dovolj časa, tako da lahko kar spečemo palačinke. Jaz imam tako ponev, da pečem brez maščobe. Če pa ne gre, ponev samo malo namastite s kokosovim oljem. O njem bom malo več povedala v kakšni drugi objavi, lahko pa povem da zdrži izredno visoke temperature. Poleg termostabilnosti, pa ima še veliko drugih pozitivnih učinkov na zdravje. Torej, ko imamo palačinke pripravljene, jih nadevamo z našim skutinim nadevom. 



 Nato jih lepo zvijemo in damo v pekač.





Zmešamo še malo grškega jogurta in jajce in premažemo čez palačinke. Jaz jih premažem po kakih 5min peke. Pečico segrejemo na 180° in pečemo približno 30-45min, odvisno od moči pečice.




Pečene so, ko dobijo lepo zlato rjavo barvo.




Takšne palačinke zdržijo tudi kak dan ali dva in jih lahko jeste tudi kot sladico. Pa dober tek!







  • Share:

You Might Also Like

0 komentarji