Živijo!!
Najprej bi vam rada zaželela obilico notranjega miru, uresničenih želja in veliiiiko mero zdravja v novem letu!!
Sedaj pa kar preidimo k stvari :) Danes vam bom prikazala kako na preprost način pripraviti matcho in narezati ananas.
1. del- Matcha
Pa začnimo kar z matcho. Matcha je japonski zeleni čaj, ki ima ogromno pozitivnih učinkov. Zato ga priporočam uživati kar vsakodnevno. Matcha je zelo znana v japonski kulturi in jo pijejo že od 12. stoletja naprej. Ta zeleni čaj se od drugih razlikuje po načinu pridobivanja. Dvajset dni pred obiranjem čaja lističe pokrijejo s posebnimi ponjavami, da jih sonce direktno ne doseže. Na tak način pa tudi v listih nastane več klorofila ter se poveča vsebnost L-teanina (aminokisline). Nato liste raztegnejo in jih dajo posušiti, da nastane Tencha (list iz katerega naredijo matcho).
(na sliki je matcha, ki mi jo je prinesla sestrična iz Japonske, dobite pa jo tudi v čajnicah po Sloveniji)
Učinki matche so zelo pozitivni, L-teanin ugodno vpliva na možgane, saj omogoča boljšo koncentracijo in ne povzroča nervozne energije kot npr. kava. Matcha pa vsebuje kar do 5x več te aminokisline kot drugi zeleni čaji. Poskrbi tudi za izgorevanje maščob, hkrati pa je zelo dobra za razstrupljanje telesa, pomaga pri ohranjanju zdravega srca in upočasni rast rakavih celic. Lahko jo pijete kot čaj, v smoothiju ali pa dodate pri kuhi. Matcho lahko pripravite na tradicionalen japonski način z metlico iz bambusa, jaz pa vam bom predstavila najbolj enostaven način.
Za pripravo morate 2dcl vode segreti na 80°
(jaz imam vrelnik vode, ki mu lahko nastaviš temperaturo gretja, lahko pa kupite tudi poseben termometer, s katerim vidite kakšna je temperatura vode - dobite ga v vseh čajnicah, jaz najraje kupujem čaje in vse pripomočke v Cha ali Zishi)
Nato pa dodate 1 čajno žličko matche kar v šejker in temeljito pretresite.
(jaz uporabljam kar šejker Proteini.si, na tujem tržišču pa dobite tudi šejker za matcho, ki pa se ne razlikuje prav nič od tega navadnega)
Ko ste premešali, vsebino samo nalijete v najljubšo skodelico in čaj je pripravljen. :)
2. del - Priprava ananasa
Pozitivne učinke ananasa sem vam že predstavila v prejšnji objavi, tako da bom kar preskočila k pripravi. :)
Ananasu najprej z malo večjim nožem odrežemo zgornji del.
Nato se lotimo spodnjega dela.
Potem pa ananas prerežemo po dolgem, tako da ga razpolovimo.
Nato te polovičke še razpolovimo.
Ananasu odrežemo še trdo sredico in ga izdolbemo.
Na koncu pa ga narežemo na poljubno velike koščke. Enostavno, kajne? :)
Upam, da nisem bila predolga in da vam bodo moji nasveti kaj koristili. :) Se slišimo kmalu z novo objavo, do takrat pa uživajte!!
0 komentarji