Mediteranska dieta skozi doživetje Rodosa

By Klavdija Božič - 13:32

Dragi moji že dolgo se nisem javila, vendar sem imela ogromno stvari za narediti v tem času. Mednje je sodil tudi dopust, ki sva ga letošnje poletje preživela s fantom na grškem otoku Rodos. Ravno zaradi tega sem se odločila, da vam predstavim mediteransko dieto, ki je značilna za Rodos tako kot za ostale grške otoke.

MEDITERANSKA DIETA

Najprej želim spregovoriti o besedi dieta, ki izvira iz grške besede diaita in pomeni način prehranjevanja. Tako da ni tu nič spornega, še vedno govorimo o načinu prehranjevanja. Mediteranska prehrana izvira iz kulturnih prehranskih vzorcev iz več kot 15 sredozemskih dežel. Vključuje pa lokalne pridelke, visok delež sveže zelenjave in sadja, polnozrnata žita, stročnice, oreščke, semena in olivno olje. Predlaga tudi zmerno uživanje mlečnih izdelkov, največji poudarek je na grškem jogurtu. Ribe, perutnina in jajca se uživajo dva do trikrat tedensko, rdeče meso pa enkrat mesečno. Splošno gledano naj bi jedilnik izgledal tako, da se za zajtrk poje omleta s špinačo in feta sirom, za malico mandlji. Za kosilo kakšna grška solata ali testeninska, ki seveda bazira na olivnem olju. Popoldanska malica pa kakšno sadje naprimer domače fige in sir. Za večerjo bolj morske jedi. 







Mediteranska prehrana torej vsebuje veliko prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov ter omega 3 maščobnih kislin. V raziskavah so opazili, da prebivalci Krete živijo dlje in bolj zdravo. Zato pravimo da je ta dieta, oziroma način prehranjevanja najboljši približek zdravega načina prehranjevanja. V literaturi pa se omenja kot varovalna dieta, ker krepi naše zdravje in zmanjšuje tveganje za nastanek številnih bolezni.






OLIVNO OLJE

Olivno olje ima številne koristne lastnosti. Njegova glavna lastnost pa je, da zaradi enkrat nasičenih maščob zmanjšuje ˝slabi holesterol˝ LDL in povečuje ˝dobrega˝ HDL. Vsebuje ogromno antioksidantov fenolov, ki stene arterij ščitijo pred oblogami holesterola. 
Znanstveniki so odkrili da olivno olje blaži vnetje, kar pomeni da še dodatno varuje srce in celotno telo. Vnetja v telesu namreč povzročijo obolenje srca, diabetes tip 2, alzheimerjevo bolezen in raka. 
Zadošča že ena žlička olivnega olja dnevno. Najbolše je, da si privoščimo sveže hladno stiskano deviško olivno olje in sicer na kakšni dobri solati.




RODOS

S fantom sva na Rodosu poskusila zaužiti njihovo kulturo in jesti domače jedi. To ni bilo težko, saj sva si izbrala družinsko voden hotel, v katerem sva začutila njihovo kulturo in domačnost. Za zajtrk sva jedla marmelado in pila sok, ki sta bila pripravljena iz domačih mandarin. Zraven pa sva dobila fige iz vrta. Teh sem se najbolj razveselila. Za večerje pa sem sama poskušala izbirati njihove lokalne jedi, oziroma so bile tudi jedi, ki jih poznam vendar so bile pripravljene na grški način. In res ima hrana čisto drugačen okus. Najbolj pogrešam okus limonade iz sveže stisnjenih domačih limon. Grško solato s feta sirom in tatziki. Seveda sem si privoščila tudi giros, ki ima sveže pripravljen prav posebno dober okus. 









Saj veste predvsem na dopustu si moramo privoščiti kakšno jed, ki ne šteje pod zdravo ampak prav posebno zadovolji naše brbončice.




  • Share:

You Might Also Like

0 komentarji