Pozdravčki! :)
Najprej vsem veliko zdravja, ljubezni ter obilo pozitivnih trenutkov v novem letu! Predvsem pa si želim, da bi uravnotežili prehrano in spremenili življenski slog in tako zakorakali polni zdravja v novo leto!
Danes se bomo posvetili tihemu ubijalcu, ki povzroča številne bolezni in tegobe. To so transmaščobne kisline. Tej temi se res premalo posvečamo, pa vendar so to tiste maščobe ki poskrbijo, da se z leti v nas nalagajo različne bolezni. Pa pojdimo kar k razlagi le teh.
KAJ SO TRANSMAŠČOBNE KISLINE IN KJE JIH NAJDEMO
Naravno se pojavljajo v majhnih količinah v maščobi, mlečnih izdelkih in mesu prežvekovalcev. Predvsem pa se pojavljajo kot stranski produkt procesa delnega hidrogeniranja, fizikalnega rafiniranja ali cvrtja tekočih rastlinskih olj z nenasičenimi maščobnimi kislinami. V živilih naravnega izvora je delež zelo majhen, sega od 2-3 odstotke, medtem ko v industrijskih živilih sega tudi do 60%.
Transmaščobne kisline zagotavljajo daljšo obstojnost živil, najdemo pa jih v margarinah, tortah, piškotih, napolitankah, sladoledih, zamrznjenem krompirju, hitri hrani in drugih vnaprej pripravljenih izdelkih. Tudi v živilih, ki jih termično obdelamo s cvrtjem ali praženjem.
NEGATIVEN UČINEK NA TELO
Po raziskavah so ugotovili, da transmaščobne kisline negativno vplivajo na količino LDL holesterola v krvi, hkrati pa povzročijo povečano količino skupnih maščob. Ko pa so vrednosti le tega povišane, pomeni da se pospešeno odlaga v žilne stene. Vse to vodi v bolezni, kot so miokardni infarkt, angina pektoris, možganska kap in mnoge druge.
KAJ LAHKO STORIMO
Poskusimo se jim izogniti ali jih vsaj zmanjšati. Njihov dnevni energijski vnos je lahko samo 1%. To lahko storimo tako, da ne kupujemo več piškotov in podobnih sladkarij in vnaprej pripravljene hrane. Raje si sami doma specimo kakšno pecivo, v katerem prilagodimo sestavine. V primeru, da nimamo veliko časa, si vnaprej pripravimo obroke in si tako zagotovimo zdrav obrok.
Namesto margarine uporabimo maslo, rafinirana olja pa lahko zamenjamo z nerafiniranimi olji. Ta uporabimo na solati. Ko pa pečemo, uporabimo kokosovo olje ali navadno svinjsko mast. O cvrtju pa .. le zakaj bi cvrli jedi in s tem uničili njihov pozitiven učinek? Če pa si jed lahko pripravimo na čisto drugačen, zdrav način. Pa še počutimo se potem bolje, ni tiste napihnjenosti in občutka "zamaščenosti".
Sama za peko zelo rada uporabljam hladno stiskano kokosovo olje. Všeč mi je okus, hkrati pa ga lahko uporabljam tudi na koži in laseh. O njegovih pozitivnih učinkih bom še pisala. :)
Za konec pa še ena spodbudna novica. Lansko leto so pripravili predpis, ki
prepoveduje prodajo živil z več kot dvema gramoma transmaščob v sto
gramih maščobe. To so živila, v katerih transmaščobe pomenijo več kot
odstotek dnevno zaužite energije. Zakon pa naj bi začel veljati letos. Lepo je slišati, da smo na pravi poti. Sami pa še vedno lahko poskrbimo za svoje zdravje z uravnoteženo prehrano in gibanjem.
0 komentarji