V boj proti prostim radikalom - Antioksidanti, pomagajte mi!
By Klavdija Božič - 13:48
Obiskali so nas mrzli meseci, ko bo naše telo potrebovalo zaščito. Ta čas nas najraje napade kakšen prehlad. Pa vas zanima kako se spopasti s tem? Pomembno je da naše telo oskrbimo z antioksidanti, tako se bo okrepil naš imunski sistem in postali bomo bolj odporni in se odlično počutili. Pomagali pa nam bodo tudi pri preprečitvi drugih hudih bolezni.
PROSTI RADIKALI
Da bi lažje razumeli učinek antioksidantov je pomembno, da vemo kaj so prosti radikali. To so visoko reaktivne formule, ki poškodujejo celične strukture. So posledica dejavnikov okolja (kot so npr. UV in gama žarki, toplota, kajenje, alkohol, onesnaženo okolje in tudi nekatera zdravila, npr. analgetiki, anestetiki, citostatiki, alfatoksini itd.). Skratka zelo poškodujejo celične membrane, zato moramo jesti antioksidante da jih zavarujemo. Prosti radikali imajo veliko vlogo pri staranju, pri degenerativnih boleznih, raku, kardiovaskularnih boleznih, aterosklerozi, zmanjšani imunski odzivnosti, Alzheimerjevi, Parkinsonovi in Chronovi bolezni, sladkorni bolezni, bolezni jeter in ledvic itd. Tudi pri fizičnih obremenitvah (intenzivni treningi z utežmi, ki povzročijo telesu velik stres) in pri prehrani, ki ji primanjkuje naravnih antioksidantov.
ANTIOKSIDANTI
Kaj pa sploh so antioksidanti?
To so snovi, ki varujejo vsako posamezno celico v človeškem organizmu pred oksidacijo (prostimi radikali). Telo samo proizvaja antioksidante, vendar jih proizvede le delček količine, ki jo potrebuje za boj proti prostim radikalom. Antioksidanti proste radikale obkrožijo, jim podarijo nekaj lastnih elektronov in tako ustavijo njihov negativen učinek in jih nevtralizirajo.
Najpomembnejši antioksidanti
Vitamin C: Preprečuje oziroma zdravi nekatere oblike raka, srčno žilne bolezni, artritis.
Vir: Agrumi, paprika, brokoli, jagode.
Vitamin E: Srčno žilne bolezni, nekatere oblike raka, alzheimerjeva bolezen, siva mrena.
Vir: Olivno in repično nerafinirano olje, oreščki, semena, polnozrnati izdelki, zelena listnata zelenjava.
Beta karoten: (prestopnja vitamina A) Preprečuje nekatere oblike raka.
Vir: Korenje, buče, sladki krompir, lubenica, breskve, marelice.
Selen: Rak na pljučih, debelem črevesju in prostati, artritis, HIV.
Vir: Brazilski oreščki, govedina, ribe, perutnina, žita, zelenjava.
Danes pa najdemo tudi enega izmed najmočnejših naravnih antioksidantov in sicer pycnogenol, ki ga pridobivajo iz skorje vrste bora Pinus pinaster.
S katero hrano bomo telesu omogočili največ antioksidantov in kakšen je njihov učinek?
Poznamo različne vrste antioksidantov, ki jih najdemo v različnih živilih.
Antiocianini ojačajo našo celično antioksidativno obrambo in prispevajo k ohranjanju možganskih funkcij.
Viri: jagodičevje, češnje, črno grozdje.
Flavanoli pomagajo pri ohranjanju zdravega srca, pospešijo mikrocirkulacijo in znižujejo LDL.
Viri: pravi čaj, kakav, temna čokolada, jabolka, grozdje.
Flavononi in flavonoli: nevtralizirajo proste radikale in ojačajo celično membrano.
Viri: citrusi, čebula, jabolka, pravi čaj, brokoli.
Fitokemične spojine kot antioksidanti
Likopen:
Skriva se v sadju in zelenjavi in jim daje rdečo barvo (paradižnik,
marelice, guava, lubenica, papaja, rdeča grenivka). Glavni vir pa je
paradižnik, ki ima štirikrat večje antioksidativno delovanje kot beta
karoten. Najboljša absorbcija likopena pa je, ko je zaužit skupaj z
maščobo. Naprimer ko jemo paradižnik, ga pokapamo z nekaj kapljicami
olivnega olja. Pomaga oziroma preprečuje raka na prostati, morebitno
osteoporozo in moško neplodnost.
Lutein: Pomaga
ohranjati zdrav vid, preprečuje srčno žilne bolezni in nekatere vrste
raka.
Vir: Ohrovt, zelje, cvetača, špinača, citrusi, koruza,
jajca.
Katehini: Preprečujejo nekatere vrste raka in srčno žilna obolenja.
Vir: Temna čokolada, zeleni čaj, stročnice.
Vir: Zelena listnata zelenjava, koruza, mandarine, nektarine.
Pomembni antioksidanti pa se skrivajo tudi v rdečem vinu (polifenoli) in v zelenem čaju, kjer najdemo 4 glavne polifenole. Po nekaterih študijah pa naj bi bil učinek zelenega čaja tudi do 100x močnejši kot vitamin C. Zeleni čaj zmanjšuje možnost rakavih obolenj, nevtralizira proste radikale, preventivno deluje proti srčno-žilnim boleznim, vzpodbuja termogenezo in je zato tudi odličen dodatek pri izgubljanju odvečnih kilogramov.
ZA KONEC NAJPOMEMBNEJŠE ...
Če povzamem je najbolj pomembno, da imamo uravnoteženo prehrano. Jesti moramo raznoliko sadje in zelenjavo, saj je hrana le tako edina rešitev za vse bolezni. Krožnik mora biti vedno barvit in tako bomo zaužili vse za telo pomembne antioksidante. Na ta način nam bo uspelo v boju proti številnim obolenjem in si bomo okrepili imunski sistem. Naše telo pa nam bo zelo hvaležno.
0 komentarji