Laktozna intoleranca

By Klavdija Božič - 15:53

Živjo dragi moji! 

Danes se vam javljam s posebno temo, ki verjamem da muči mnoge od vas. Verjetno ste že vsi slišali za laktozno intoleranco, oziroma občutljivost na laktozo. To je popolnoma nekaj drugega kot alergija na mleko. Ker se ljudje pogosto norčujejo iz ljudi, ki ne smejo uživati določenih živil češ da so fini, sem se odločila da spregovorim o tej temi. Ker ljudi pestijo še mnoge druge težave, bom v naslednjih objavah spregovorila tudi o težavah kot so celiakija in številne druge motnje.




Laktozna intoleranca: Kaj sploh to je?

V Evropi trpi za laktozno intoleranco od 10-15% prebivalstva. Torej je laktozna intoleranca zelo pogosta in se pojavi pri ljudeh ki nimajo encima laktaze, ki bi razgradil mlečni sladkor laktozo. Za njo so značilne težave pri prebavljanju mleka in mlečnih izdelkov. Občutljivost je lahko različna, nekateri jo lahko zaužijejo malo ali samo določeno hrano, nekateri pa se je morajo izogibati v celoti. Simptomi se največkrat pokažejo z napihnjenostjo, krči, bolečinami v trebuhu in diarejo. Glavna razlika med intoleranco in alergijo pa je, da pri alergiji pride do reakcije skoraj takoj po zaužitju alergena, pri intoleranci pa lahko traja tudi malo dlje, saj mora priti hrana do črevesja. Je pa čisto odvisno kaj zaužijemo. 



 Kaj nam povzroča težave?

Laktoza je mlečni sladkor (spada med ogljikove hidrate in sicer disaharide) in je sestavljena iz glukoze in galaktoze, ki sta med seboj povezani z glikozidno vezjo. Če želimo da se obe enoti vsrkata, se mora glikozidna vez razcepiti, to pa se lahko s pomočjo encima laktaze, ki nastaja v črevesnih celicah. Ljudje ki imajo intoleranco, pa tega encima nimajo in zato pride do težav.  Če pa jo oseba, ki slabo prebavlja laktozo vseeno zaužije, se laktoza v tankem črevesju ne razgradi in se ne vsrka v kri. Tako potuje skupaj z ostalimi ostanki hrane v debelo črevo. Tam ob prisotnosti črevesnih bakterij nastajajo plini. Vse skupaj pa povzroča prebavne težave. 



Kaj storiti, če ugotovimo da imamo laktozno intoleranco?

Če nam povzroča težave, jo moramo popolnoma izločiti iz jedilnika. V trgovinah je na voljo že dovolj izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze. Lahko pa uporabimo tudi rastlinske nadomestke ali poskusimo s kozjim mlekom, ki ne vsebuje toliko laktoze. Če pa se laktoza slučajno nevede zaužije, lahko gremo v lekarno in tam kupimo dodatek laktaze in se tako rešimo neprijetnih težav. 


Kaj je normalno, laktozna intoleranca ali persistenca?

O laktozni persistenci govorimo takrat, ko telo lahko prebavlja laktozo. Torej je persistenca ravno obratno od intolerance. Zanimivo je da ljudje naj sploh ne bi prebavljali mleka, saj je bil ta namenjen mladičem in otrokom. Vendar pa so v obdobju pomanjkanja hrane ljudje začeli uživati mleko in tako je prišlo do napake v človeškem genskem zapisu. Omogočilo se je izločanje encima laktaze tudi v odrasli dobi. Na ta način nam je laktozna persistenca omogočila, da smo preživeli obdobje lakote. Zato se nam danes prebavljanje mleka zdi nekaj čisto običajnega, v resnici pa je laktozna intoleranca bolj normalna. Torej je bolj nenavadno, da lahko mleko kot odrasli sploh uživamo. Je pa res, da skozi leta umira encim laktaza, tako da imajo starejši pogosto težave s prebavljanjem mleka. Sama nimam laktozne intolerance, sem pa opazila da čedalje slabše prenašam mleko, če ga zaužijem v prevelikih količinah. Tako da bela kava po novem odpade, ena kava z mlekom na dan pa mi je čisto dovolj. 


Če imate še kakršnokoli vprašanje glede intolerance ali česarkoli, me pa kar kontaktirajte. :)

Pozdravčki :)

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarji