Živijo!
Po malo daljšem času se vam javljam z receptom za avokadov namaz. Najprej pa nekaj malega o avokadu, o tem čudežnem sadežu. Ja, botanično spada pod sadje. :) Že pred 7000 leti so ga uživali v Srednji Ameriki. Avokado raste na drevesu avokadovec. Plodovi padejo še nezreli na tla, v nasadih pa jih poberejo že ob primerni velikosti sadeža. Avokado se ponavadi kupi ko je še trd, in ga potem doma lahko damo zraven k drugemu sadju. Najboljše je, če ga damo k bananam, kjer sadež do konca dozori. Traja potem še nekaj dni, da postane mehak in le takšen je najbolj dober za užitje. S tako zrelim avokadom nimamo preveč velikih problemov pri lupljenju. Jaz malo zarežem z nožem, potem pa lupina kar sama odstopi od mesa. Koščico ima okroglo in se jo da tudi čisto lepo odstraniti.
Poznamo več vrst avokada, razlikujejo pa se po barvi in obliki. Vsebuje veliko vitamina K, B5, B6, folne kisline, vitamina E in celo več kalija kot banana. Pa tudi nekaj malega vitamina A, B1, B2, B3 ter magnezija, mangana, fosforja, cinka in železa. Vsebuje mononenasičene maščobe, ki koristijo srcu in spodbujajo občutek sitosti, ker stabilizirajo raven inzulina. Poln je tudi vlaknin, ki prispevajo pri zmanjševanju številnih bolezni. Zmanjšuje tudi raven LDL, slabega holesterola in povečuje raven HDL, dobrega holesterola. Dokazano je bilo da ljudje, ki jedo avokado običajno tehtajo manj in imajo manj maščobe na trebuhu. Je tudi velik vir antioksidantov, ki varujejo zdravje oči. Pa da ne pozabim omeniti 18 bistvenih aminokislin, ki ji najdemo v njem. Le te pa so pomembne, da telo ustvari beljakovine. In še in še bi lahko naštevala. Avokado res velja za superživilo in kot najbolj pomemben delež uravnotežene prehrane. Zaužijemo ga lahko kar samega, tako da si ga narežemo in pojemo ob kakšnem kosu kruha, lahko ga dodamo tudi v smoothije, naredimo iz njega solato, juho itd. Obljubim, da bom poleg tega enostavnega namaza dodala še kakšen recept. Za avokadov namaz pa sem se odločila zato, ker je priprava res zelo enostavna. Tako da tisti, ki ste prezaposleni si lahko na hitro pripravite obrok, ki bo zdrav in vas bo nasitil. S seboj pa si ga lahko vzamete tudi v službo.
Tako, zdaj pa k receptu. :)
Kot sem že zgoraj omenila, ko je avokado zrel ga olupimo, na to pa ga v posodi dobro pretlačimo z vilico.
Nato mu dodamo malo limone in olivnega olja.
Zraven damo še česen, malo peteršilja in vse dobro premešamo.
Sedaj si pa samo še postrežemo. :) Namaz si lahko namažemo na pirin polnozrnat kruh in že imamo zdrav obrok. (Recept za kruh pa najdete v mojih prejšnih objavah)
Zraven si postrezite še najljubši čaj in uživajte v obroku!









0 komentarji